Õpihaldussüsteemid

II teema puhul valisin loetavaks artikliks “An Argument for Clarity: What are Learning Management Systems, What are They Not, and What Should They Become?” .Valik tuli isikliku vajaduse järgi omale paremini selgemaks teha, mis on õpihaldussüsteem.

Autorid toovad artiklis välja, kuidas õpihaldussüsteeme aetakse tihti segamini ning selgitavad lahti, kuidas LMS (i.k Learning Managament System) erineb teistest õpihaldussüsteemidest.

Kohe alguses tuuakse välja Parr & Fung´i nimetatud mõisted:
CBI – arvutipõhine juhend (i.k computer-based instruction)
CAI –  arvuti poolt abistatud juhend (i.k computer-assisted instruction)
CAL – arvuti poolt abistatud õppimine (i.k computer-assisted learning)

Need kirjeldavad üldiselt õppuse-ja praktikaprogramme, keerukamaid õpetusi ja rohkem individuaalset juhendamist.

Selleks, et mõista LMS´i ja muude arvutiõppe terminite erinevusi, tuleb mõista LMS´i süsteemsust.
Tuuakse välja, kuidas segamini aetakse just neid termineid ning kasutatakse sageli valesti:

LMS – õpihaldussüsteem on raamistik, mis käsitleb kõiki õppimisprotsessi külgi. LMS pakub ja haldab õppesisu, tuvastab ja hindab individuaalseid ja organisatsioonisiseseid õppe- või koolituseeesmärke, jälgib edusamme nende eesmärkide saavutamisel ning kogub ja esitab andmeid organisatsiooni tervikliku õppimisprotsessi juhtimiseks.
CMS – kursuste haldamise süsteem (i.k Course Management Systems. LMS-i ebakohast kasutamist kirjanduses seostatakse ehk kõige sagedamini arvutirakendustega, mida me tuvastaksime kui kursuse haldussüsteeme.
LCMS – õppesisu haldamise süsteem (i.k Learning Content Management System) reklaamitakse tihti kui uuemat versiooni LMS-ist. Tegelikkuses keskenduvad need kaks rakendust erinevatele funktsioonidele ja täiendavad üksteist hästi. Peamine erinevus kahe tehnoloogia vahel on sama sõna, mis neid eraldab: sisu. LCMS keskendub sisule, LMS aga on õppija ja organisatsioonikeskne.

Lisaks tuuakse välja õpiobjektid, mida tavaliselt ei aeta LMS-iga segamini, kuid mis on oma olemuselt oluline nende seotud tehnoloogiate integreerimiseks.

Leave a comment


Design a site like this with WordPress.com
Get started